У спеціалізованій газеті "Судовий вісник" вийшла друком стаття помічника голови АО "Смирнов, Тарасевич та партнери" Анастасії Трепалюк, присвячена проблемним питанням визначення розміру застави в кримінальному процесі.

В №11(127) профільної газети "Судовий вісник" від 24.11.2016 року вийшла стаття помічника голови АО "Смирнов, Тарасевич та партнери" Анастасії Трепалюк під назвою "Оцінити заставу".

Стаття присвячена заставі, яка є альтернативним запобіжним заходом у кримінальному провадженні. На реальних прикладах з Єдиного реєстру судових рішень України, автор показує неоднозначність ухвал, які виносяться слідчими суддями при призначенні розміру застави.

За словами автора, досить часто суді просто ігнорують вимогу КПК України щодо помірністі розміру застави, який, крім іншого, повинен бути реальним для виконання. Не складно простежити закономірність, яка свідчить про те, що до певної категорії обвинувачених/підозрюваних судді ставляться більш лояльно.

Так, при обранні запобіжного заходу для фігурантів гучної політичної справи, суми застав становлять близько 200 мільйонів гривень, що можна порівняти з бюджетом деяких обласних центрів. В інших випадках, при визначенні розміру застави для своїх колег, які звинувачуються в отриманні хабара, судді призначають суми менше виявлених під час обшуку грошових коштів отриманих, за словами слідства, злочинним шляхом.

На думку автора, ситуацію можна змінити виключно шляхом реформації законодавства та зменшення кількості оціночних понять, що допоможе уникнути випадків підміни та перекручування існуючих правових норм.

Автор: Смирнов Євген Віталійович
Теги: публікації наукові статті Судовий вісник суд