Вищий адміністративний суд України погодився із безпідставністю податкового повідомлення-рішення, яким Клієнту Адвокатського об'єднання були визначені податкові зобов’язання на суму понад 5 мільйонів гривень.

Судовий спір виник в результаті винесення контролюючим органом безпідставного податкового повідомлення-рішення підприємству, що входить до складу міжнародного молочного концерну, який веде свою діяльність в 148 країнах світу. На момент винесення податкового повідомлення-рішення, сума штрафних санкцій за курсом НБУ становила приблизно 600 000 доларів США.

Думка представника органу фіскальної служби полягала в тому, що формування податкового кредиту на підставі податкових накладних, отриманих від продавця в періодах, наступних за періодом, в якому вони були виписані, тобто "із запізненням", можливе тільки за наявності певних документальних підтверджень їх фактичного отримання. Дана позиція була спростована адвокатом об'єднання, який вказав на офіційну позицію вищого органу фіскальної служби, який ще в 2012 році висловив думку про те, що з дати набрання чинності Податковим кодексом України платник податку має право сформувати податковий кредит звітного періоду на підставі податкових накладних, які взяті на облік у поточному звітному періоді, але виписані у податкових періодах, що передує звітному, якщо з дати їх виписки не минуло 365 календарних днів. В таких випадках не вимагається документального підтвердження причин отримання податкових накладних у періодах, наступних за періодом, в якому вони були виписані.

За результатом розгляду касаційної скарги фіскального органу в липні 2015 року Вищий адміністративний суд України підтримав позицію суду апеляційної інстанції, який залишив без змін рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду про визнання спірного податкового повідомлення-рішення недійсним.

Інтереси Клієнта в даному судовому процесі представляв Сергій Тарасевич – старший партнер Адвокатського об'єднання "Смирнов, Тарасевич та партнери".

Автор: Тарасевич Сергій Валерійович
Теги: Тарасевич судді податки