Старший партнер Адвокатського об'єднання "Смирнов, Тарасевич та партнери" Сергій Тарасевич взяв участь у прес-конференції на тему: "Зміни в антикорупційному законодавстві: що нового для підприємств та їх керівників?"

25 червня 2014р. старший партнер АО "Смирнов, Тарасевич та партнери", член Дніпропетровського відділення Асоціації правників України Сергій Тарасевич під час прес-конференції, яка проводилася в медіа-центрі "Дніпро-пост", відповів на запитання журналістів, які стосуються внесення зміни до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики.

Необхідність проведення цієї прес-конференції, була обумовлена тим, що 4 червня 2014 р. набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв'язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України". Цим законом змінено порядок застосування судами спеціальної конфіскації (примусового безоплатного вилучення за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей та іншого майна), розширені підстави для застосування до юридичних осіб заходів кримінально-правового характеру. Тепер заходи кримінально-правового характеру можуть бути застосовані до юридичної особи не тільки за скоєння його уповноваженою особою умисного злочину, але також і в разі неналежної (і не обов'язково злочинної) діяльності останнього щодо запобігання корупції. 

З прийняттям Закону змінилися також розміри штрафів, як заходи кримінально-правового характеру, які можуть бути застосовані до юридичної особи: якщо раніше суд міг призначити штраф у розмірі від п'яти тисяч до сімдесяти п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, то зараз зазначений розмір штрафу може бути застосований лише у випадку, якщо неправомірна вигода не була отримана або її розмір неможливо визначити. У всіх інших випадках застосовується штраф у двократному розмірі від одержаної неправомірної вигоди. 

Також, у своїх коментарях, Сергій Тарасевич звернув увагу журналістів на те, що з 1 січня 2015 року набувають чинності внесені Законом зміни щодо здійснення фінансового контролю шляхом перевірки достовірності відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру. Така перевірка проводитиметься центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику. З цією метою протягом десяти днів з моменту подачі декларації її копія буде направлятися центральному органу, який реалізує державну податкову політику, який має право отримувати від юридичних осіб публічного та приватного права інформацію або копії необхідних документів щодо зазначених у декларації відомостей.

Автор: Тарасевич Сергій Валерійович
Теги: Тарасевич антикорупційна політика євроінтеграція боротьба з корупцією