Партнер Адвокатського об'єднання "Смирнов, Тарасевич та партнери" Сергій Тарасевич став гостем програми "Час порад" на 51 каналі, темою якої став "Сепаратизм в Україні".

15 лютого 2016 року на 51 каналі вийшов випуск передачі "Час порад", який був присвячений темі "Сепаратизм в Україні". Гостем програми став партнер АО "Смирнов, Тарасевич та партнери" Сергій Тарасевич, який розповів про те, що таке сепаратизм з юридичної точки зору.

Тема сепаратизму стала дуже актуальна в сучасній Україні, з огляду на події останніх кількох років. Органи влади і силові структури закликають громадян бути уважними та повідомляти про подібні випадки, але, при цьому, багато людей не до кінця розуміють, що ж таке сепаратизм і які дії є його проявом.

Сергій Тарасевич в своєму виступі розповів про юридичні аспекти цього поняття, про те, яка міра покарання може загрожувати особам, які вчинили такі злочини, а також про те, де знаходиться "юридична грань" між свободою слова і правопорушенням.

Партнер АО "Смирнов, Тарасевич та партнери" зазначив, що точного визначення терміну "сепаратизм" в українському законодавстві немає, але ряд статей в Кримінальному кодексі України підпадають під це поняття. Так, громадяни можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності за дії спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу, захоплення влади, посягання на цілісність і недоторканність країни, а також за фінансування таких дій. За подібні дії передбачена міра покарання у вигляді позбавлення волі від 3 років до довічного ув'язнення.

Крім цього, партнер АО "Смирнов, Тарасевич та партнери" згадав і про світовий досвід боротьби з сепаратизмом. За словами Сергія Тарасевича, в більшості країн передбачена відповідальність за це правопорушення у вигляді позбавлення волі як за тяжкі та особливо тяжкі злочини. Так, в Німеччині і Швейцарії, за посягання на цілісність країни також можна отримати довічне ув'язнення, а за законодавством США - навіть смертну кару.

В кінці програми, Сергій Тарасевич поінформував громадян про їх можливі дії в разі, якщо вони стали свідками проявів сепаратизму.

Автор: Тарасевич Сергій Валерійович
Теги: Тарасевич кримінальне провадження 51 канал сепаратизм