Адвокатське об'єднання "Смирнов, Тарасевич та партнери" успішно захистило інтереси Клієнта при розгляді слідчим суддею клопотання слідчого і прокурора про надання тимчасового доступу до речей і документів підприємства.

Слідчий суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області ухвалою від 17 червня 2014 р. відмовив у задоволенні клопотання слідчого і прокурора про надання тимчасового доступу до речей і документів підприємства в межах кримінального провадження.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань, на підставі Акту податкової перевірки, внесено запис про реєстрацію кримінального провадження за фактом вчинення посадовими особами підприємства кримінального правопорушення про ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах на суму 15 551 346,43 грн., незважаючи на те, що процедура оскарження за погодженням податкових зобов'язань не закінчена і сьогодні. 

Протягом усього періоду досудового розслідування, яке триває майже півтора року, сторона звинувачення для потреб слідства неодноразово робила спроби отримати всю фінансово-господарську документацію підприємства шляхом направлення так званих "Вимог", у порядку ст. 93 Кримінального процесуального кодексу України. При цьому "Вимоги" адресувалися тим же посадовим особам підприємства, яких слідство і підозрює у вчиненні злочину, про що вони і вказують в цих же "Вимогах", але офіційно підозри не оголошують, щоб не "обтяжувати" себе розумними строками досудового розслідування. 

Отримуючи на всі свої "Вимоги" мотивовані відмови в наданні документів, підготовлені АО "Смирнов, Тарасевич та партнери", слідчий і прокурор звернулися до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів. 

Захищаючи права і законні інтереси Клієнта, адвокатам АО "Смирнов, Тарасевич та  партнери" вдалося не допустити розгляду клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів підприємства без участі представників підприємства, на чому наполягали слідчий і прокурор, посилаючись на ч. 2 ст. 163 Кримінально процесуального кодексу України. 

Беручи участь у судовому засіданні під час розгляду клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів, яке розтягнулося на два дні, АО "Смирнов, Тарасевич та партнери" вдалося довести слідчому судді необґрунтованість та невмотивованість клопотання сторони обвинувачення, яке таким чином зробило спробу незаконно втрутитися в діяльність підприємства. 

Слідчий суддя Павлоградського міськрайонного суду дав належну оцінку наданим запереченням на клопотання слідчого і прокурора, підкріплені зібраними і долученими до них доказами, в т.ч. із застосуванням практики Європейського суду з прав людини, якими спростовувалися докази сторони звинувачення, - і прийняв рішення на користь Клієнта, відмовивши своєю ухвалою у наданні тимчасового доступу до речей і документів підприємства. 

Представництво інтересів Клієнта здійснював партнер АО "Смирнов, Тарасевич та партнери" адвокат Микола Охрименко.

Автор: Охрименко Микола Ігорович
Теги: Охрименко кримінальне провадження заходи забезпечення тимчасовий доступ до речей та документів