Правові та психологічні проблеми декриміналізації відповідальності за зберігання наркотичних засобів.

4 вересня в медіацентрі "ДНІПРО ПОСТ" адвокати, медики та психологи виступили на захист декриміналізації статті, що карає розповсюдження наркотиків.

У круглому столі взяли участь:

• головний лікар Дніпропетровського обласного наркологічного диспансеру Наталія Біла;

• психолог, засновник психологічної служби "Вибір" Іван Ситник;

• глава дніпропетровського відділення Асоціації правників України, адвокат Євген Смирнов;

• начальник відділу УБНОН ГУМВС України в Дніпропетровській області Вадим Колесник;

Вадим Колесник зазначив:

За поточний період органами внутрішніх справ Дніпропетровської області було виявлено 2166 фактів наркоманії. За ними було відкрито 1686 кримінальних проваджень. Було задокументовано 456 фактів збуту наркотиків, 306 осіб встановлені, 151 підозрюється і 81 арештований.

Станом на 1 вересня вилучено 34 кг. макової соломки, 60 кг. марихуани, 4 кг. опію, 1,7 кг. психотропних речовин та синтетичних наркотиків. За цінами "чорного" ринку вартість цих наркотиків становить понад 2 млн. гривень. Понад 1,5 млн. доз не надійшло до наркозалежних осіб.

За зберігання наркотиків передбачається до 3-х років позбавлення волі, за незаконний збут наркотиків загрожує до 12 років з конфіскацією майна.

Наталія Біла відзначила:

Наркоманія - це хвороба і дуже важка. Найбільш поширене вживання марихуани. Наркозалежна людина вживає невеликі дози наркотиків. І потрібно розуміти, що вона, в першу чергу, хвора людина, а потім уже порушник закону. І до неї треба ставитися як до хворої, а не як до злочинця. Тому якщо законодавчо декриміналізують статті, що стосуються невеликих доз наркотиків, то для нас медиків це буде позитивним результатом. Ми будемо мати можливість лікувати таких хворих. У той же час жоден наркозбувач не є наркоманом. Вони займаються бізнесом. У всьому світі наркозбування  посідає на сьогодні друге місце за рівнем грошового обігу. Тому необхідно посилювати контроль над наркозбувачами, а не над наркозалежними людьми. Але вирішення цієї проблеми має бути комплексним, одного прийняття закону недостатньо.

Євген Смирнов зазначив:

Будь-яка проблема, пов'язана з вживанням або збутом наркотиків, насамперед, залежить від того, яка комплексна державна програма протиставляється даному явищу. І вона не знаходиться в площині тільки притягнення до відповідальності або викриття збувачів. Якщо проаналізувати стан судочинства України за минулий рік, то за вчинення злочинів у сфері обігу наркотиків засуджено 25 500 осіб.

Зараз величезна кількість людей є наркозалежними, і кожен 4-й скоює злочини в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння. Якщо держава надасть комплекс заходів з реабілітації, надання медичної допомоги хворим людям, у тому числі засудженим, тоді це буде наближено до європейських стандартів.

Чи дасть якийсь ефект декриміналізація зберігання наркотиків і чи буде це позитивним кроком, на сьогоднішній день без комплексної програми говорити ще передчасно. Адже це зачіпає багато правових аспектів.

Іван Ситник сказав:

Люди, які зберігають або вживають наркотики, зазвичай, уникають відповідальності. Вони перекладають свою провину на інших. Почуття відповідальності закладається ще в дитинстві.

Тут все залежить від самосвідомості людини. Наскільки він готовий виконувати норми закону, які є в суспільстві.

Автор: Смирнов Євген Віталійович
Теги: круглый стол Смирнов закон Смирнов адвокаты Уголовное производство круглый стол Уголовное производство адвокаты