Одеський апеляційний адміністративний суд підтвердив незаконність податкових повідомлень-рішень, прийнятих на підставі висновків акту перевірки про нікчемність угод.

26 лютого 2014 р. Одеський апеляційний адміністративний суд своєю ухвалою залишив без задоволення апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у м. Херсоні, а постанову Херсонського окружного адміністративного суду - без змін.

Приймаючи рішення, за результатами розгляду скарги податкової інспекції, суд апеляційної інстанції повністю погодився з прийнятим рішенням суду першої інстанції про визнання податкових повідомлень-рішень протиправними та їх скасування, а також з обґрунтуваннями прийнятого рішення, які в свою чергу були представлені фахівцями Адвокатського об'єднання "Смирнов, Тарасевич та партнери" як обгрунтування вимог при підготовці та поданні позову в адміністративний суд для захисту прав і законних інтересів Клієнта.

 Державною податковою інспекцією м. Херсона була проведена виїзна документальна позапланова перевірка Клієнта по взаємовідносинах з контрагентом-постачальником, за результатами якої контролюючий орган прийняв податкові повідомлення-рішення про донарахування Клієнту податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємства та податку на додану вартість, мотивуючи своє рішення безтоварністю операції ланцюгом постачання товару і визнаючи таку угоду нікчемною.

 Всі доводи державної податкової інспекції, які були заявлені контролюючим органом в обгрунтуванні законності прийнятих податкових повідомлень-рішень (наявність Акту про неможливість проведення зустрічної звірки контрагента-постачальника, анулювання свідоцтва платника податку на додану вартість у контрагента-постачальника, відсутність у Клієнта товарно-транспортних накладних про поставку товару), - не знайшли свого реального підтвердження при розгляді справи в суді, як законні підстави для прийняття рішень про донарахування Клієнту податкових зобов'язань.

 Приймаючи рішення на користь Клієнта, суди дали належну правову оцінку доводам позивача, заснованих на національному законодавстві України та практиці Європейського Суду з прав людини щодо індивідуальності юридичної відповідальності, що також спростовує висновки державної податкової інспекції про визнання безтоварними операції  ланцюгом постачання товару і визнання таких угод нікчемними, які в свою чергу спричинили прийняття протиправних рішень.

 Інтереси Клієнта в справі представляв партнер АО "Смирнов, Тарасевич та партнери" Микола Охрименко.

Автор: Охрименко Микола Ігорович
Теги: Охрименко судді партнери