Чи допоможе закон, підписаний Президентом, подолати корупцію в Україні?

В медіа центрі "ДНІПРО ПОСТ" відбувся круглий стіл "Чи допоможе закон, підписаний Президентом, подолати корупцію в Україні?"

В даному заході прийняли участь участь:

  • завідувач сектору консультативно-правової роботи головного управління держслужби України у Дніпропетровській області Дмитро Паршин;
  • голова відділення Асоціації правників України в Дніпропетровській області, адвокат Євген Смирнов;
  • виконавчий директор Дніпропетровського обласного відділення ВГО "Комітет виборців України "Станіслав Жолудєв;
  • політолог Євген Січкаренко.

Круглий стіл на тему "Чи допоможе закон, підписаний Президентом, подолати корупцію в Україні?" відкрив Дмитро Паршин, який наголосив на тому, що зараз стати держслужбовцем складніше у зв’язку з проведенням спецперевірок, порядок проведення яких регламентується Указами Президента України. Ці перевірки збільшують терміни при проведені конкурсного відбору. Під час проведення спецперевірки подаються запити у відповідні органи, зокрема у міністерства охорони здоров’я та освіти. Ці міністерства не мають своїх територіальних підрозділів, відповідні управління облдержадміністрації мають подвійне підпорядкування. Обласні управління освіти і науки безпосередньо з вишами не працюють (при спецперевірці слід підтверджувати дійсність диплому). Спецперевірку можуть не проходити особи, які переходять з одного структурного підрозділу в інший в одному й тому ж органі державної влади.

В свою чергу адвокат Євген Смирнов зазначив, що Президент України підписав Закон України "Про внесення змін в деякі законодавчі акти  України" у зв’язку з прийняттям Закону "Про основи запобігання та протидії корупції", прийнятий 17 травня. Закон сприяє структуруванню антикорупційного законодавства. На жаль, нинішнє законодавство дозволяє двояко трактувати деякі моменти. Зокрема, це стосується роботи родичів. Що є безпосередньо підлеглими. Є випадки направлення до суду протоколів, на цій підставі, про порушення законодавства. В одному такому засіданні мені довелося брати участь, в тому випадку суд дійшов висновку, що правопорушення відсутні. Інколи законодавець припускає стратегічних помилок. Доказом є те, що Конституційний Суд України приймав рішення про те, що деякі положення Закону щодо протидії корупції не відповідають Конституції. Таких моментів, напевно, уникнути зовсім неможливо, але намагатися, аби в даному документі були максимально вивірені всі букви закону, слід обов’язково.

Виступаючі все ж дійшли думки, що прийняття антикорупційних законів – позитивний крок. Головне, щоб у відповідних державних органах вистачило  політичної та адміністративої волі для розкриття і логічного завершення справ, пов’язаних з корупційними правопорушеннями.

Автор: Смирнов Євген Віталійович
Теги: партнери Смирнов круглый стол закон борьба с коррупцией