Адвокатське об'єднання "Смирнов, Тарасевич та партнери" успішно захистило інтереси іноземного інвестора у судовому спорі про скасування рішення податкової інспекції про відмову в реєстрації сільськогосподарського підприємства Клієнта платником податку четвертої групи.

За результатами оскарження набрала законної сили постанова суду про скасування рішення однієї з податкових інспекцій Дніпропетровської області, яким сільськогосподарському підприємству Клієнта було відмовлено в реєстрації платником єдиного податку четвертої групи на 2017 рік, а також зобов'язано податкову інспекцію підтвердити статус платника єдиного податку четвертої групи на 2017 рік та внести в

Адвокатське об'єднання "Смирнов, Тарасевич та партнери" виступило правовим консультантом одного з найбільших серед компаній Дніпропетровської області у сфері вирощування зернових сільськогосподарських культур Підприємство Клієнта, з земельним банком більше двадцяти тисяч гектарів, кінцевими власниками якого виступають іноземні інвестори з Франції, які вже вклали десятки мільйонів євро в його розвиток. Сільськогосподарська діяльність підприємства забезпечується найсучаснішою технікою та технологіями від світових виробників, створені належні умови для забезпечення зайнятістю населення у сільській місцевості. Підприємство фінансує низку соціальних програм для своїх працівників, а також підтримує соціальні проекти місцевих громад.

Підприємство Клієнта безперервно, починаючи з 2009 року, перебувало на спрощеній системі оподаткування та обліку спочатку як платник фіксованого сільськогосподарського податку, а з 2015 року як платник єдиного податку четвертої групи.

В лютому 2017 року з метою щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи Підприємство Клієнта у встановлений строки та в повному обсязі надало до податкової інспекції перелік передбачених документів з метою щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи, які без жодних зауважень щодо неповноти та/або невідповідності, були прийняті податкової інспекцією.

Натомість вже в березні 2017 року до Підприємства надійшло рішення податкової інспекції про відмову в реєстрації платником єдиного податку четвертої групи на 2017 рік з посиланням на те, що начебто станом на 01 січня 2017 року за підприємством рахувався податковий борг, у зв'язку з цим на думку податкової інспекції були порушені приписи пп.291.51.3 п.291.51 ст.291 Податкового кодексу України.

Не погодившись з вказаним рішенням податкової інспекції, яке було підтримано Головним управлінням ДФС у Дніпропетровській області, Адвокатським об'єднанням було підготовлено та подано в інтересах Підприємства Клієнта адміністративний позов до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з метою скасування безпідставного та незаконного рішення податкової інспекції.

В липні 2017 року, за результатами судового розгляду, Дніпропетровський окружний адміністративний суд прийняв постанову про задоволення позовних вимог в повному обсязі. Обґрунтовуючи прийняту постанову суд першої інстанції повністю погодився з доводами про протиправність та незаконність рішення податкової інспекції, які були викладені в адміністративному позові по обґрунтуванню правової позиції для захисту прав та законних інтересів підприємства Клієнта.

Наприкінці жовтня 2017 року Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд за результатами розгляду апеляційної скарги податкової інспекції прийняв ухвалу, якою апеляційну скаргу залишив без задоволення, а постанову суду першої інстанції – без змін, в результаті чого вона набрала законної сили.

Розробка ефективної лінії захисту і представництво інтересів Клієнта в суді здійснювались старшим партнером Адвокатського об'єднання Миколою Охрименком.

Автор: Охрименко Микола Ігорович
Теги: Охрименко податки суд партнери