Адвокатське об'єднання "Смирнов, Тарасевич та партнери" виступило співорганізатором семінару на тему: "Європейський суд з прав людини: від порушення до рішення".

24 квітня 2014 р. в м. Дніпропетровську відбувся інтерактивний семінар на тему: "Європейський суд з прав людини: від порушення до рішення". Семінар проводився в конференц-залі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, який разом з Адвокатським об'єднанням "Смирнов, Тарасевич та партнери" виступив співорганізатором даного заходу.

Модератором заходу був керуючий партнер Адвокатського об'єднання "Смирнов, Тарасевич та партнери", голова Дніпропетровського відділення Асоціації правників України Євген Смирнов. 

Під час семінару були розглянуті наступні питання: умови прийнятності скарги в ЄСПЛ; новий формуляр для звернення до ЄСПЛ; процедури (розглядання скарги в ЄСПЛ); виконання рішення ЄСПЛ в Україні; типові справи проти України в умовах 2014 року; роль рішень ЄСПЛ у практиці застосування норм КПК України. 

Першим доповідачем на семінарі виступив член Ради Харківського відділення АПУ, асоційований партнер ILF Андрій Кристенко, який поділився власним досвідом. Андрій Кристенко забезпечив 14 перемог заявникам в ЄСПЛ і на сьогодні є представником заявників в 50 справах, які перебувають у провадженні цього Суду на різних стадіях розгляду. Крім цього, під час свого виступу Андрій Кристенко звернув особливу увагу на процесуальні строк, яких слід дотримуватись при зверненні із заявою до ЄСПЛ, а також розповів про ті засоби, які можна використати для національного захисту прав громадян. 

Іншими доповідачами також були: юристи ILF Юрій Сошенко і Дарина Дмитренко, які розповіли про недоліки і переваги нового формуляра заяви, яка подається в ЄСПЛ, а також розповіли про можливості отримання грошових коштів з бюджету України з метою виконання рішень ЄСПЛ;  начальник кафедри кримінального процесу факультету підготовки фахівців для підрозділів слідства Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, к.ю.н., доцент, підполковник міліції Володимир Сліпченко і адвокат, старший партнер Адвокатського об'єднання "Смирнов, Тарасевич та партнери" Микола Охрименко. Вони висвітили питання про роль рішень ЄСПЛ у практиці застосування норм Кримінального процесуального кодексу України, а також поділилися особистим досвідом складання процесуальних документів, в яких посилалися на рішення ЄСПЛ, наприклад на такі як "Христов проти України", "Новоселецький проти України", "Белоліс проти України", "Фотті проти Італії", "Тадор проти України", "Волков проти України", "Боротюк проти України" та інші. 

Семінар супроводжувався дискусією, під час якої учасники мали можливість поставити численні запитання доповідачам. Значна частина питань стосувалася порядку заповнення нового формуляра заяви до ЄСПЛ, який має велику кількість недоліків.

Автор: Охрименко Микола Ігорович
Теги: Смирнов Охрименко семінар Європейський суд з прав людини