Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у повному обсязі скасував податкове повідомлення-рішення про донарахування Клієнту Адвокатського об'єднання податкових зобов'язань на загальну суму 723 тис. грн.

Постановою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду задоволено апеляційну скаргу АО "Смирнов, Тарасевич та партнери", подану в інтересах Клієнта, про часткове оскарження постанови суду першої інстанції та скасування податкового повідомлення-рішення.

Однією з Державних податкових інспекцій Дніпропетровської області була проведена планова виїзна перевірка з питань дотримання податкового законодавства Клієнтом, який входить до складу міжнародної компанії і є світовим лідером на ринку молочних продуктів. За результатами даної перевірки, податкова інспекція зробила висновок, що за період, який перевірявся, Клієнт допустив порушення податкового законодавства, а саме: зменшення доходу за рахунок кредиторської заборгованості за зовнішньоекономічними договорами, завищення валових витрат за виконаними контрагентами-нерезидентами роботами (наданими послугами), завищення валових витрат по нікчемним угодам, завищення загальновиробничих витрат, завищення амортизаційних нарахувань, які не нараховували умовні відсотки, завищення валових витрат за адміністративними витратами бухгалтерського обліку. 

На підставі висновків перевіряючих, податковою інспекцією прийнято рішення про донарахування Клієнту додаткових податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємства в сумі 723 тис. грн. 

Дніпропетровський окружний адміністративний суд, розглядаючи адміністративний позов про скасування зазначеного податкового повідомлення-рішення та приймаючи свою постанову по суті спору, задовольнив позовні вимоги, частково скасувавши донарахування з податку на прибуток підприємства в сумі 296 тис. грн. 

Не погодившись з висновками суду першої інстанції, адвокатами Адвокатського об'єднання була підготовлена і подана в інтересах Клієнта апеляційна скарга, яку за результатами розгляду було задоволено Дніпропетровським апеляційним адміністративним судом у повному обсязі. 

Приймаючи постанову про скасування постанови суду першої інстанції, в частині відмови в повному задоволенні позовних вимог, і задовольняючи позов в цій частині, суд апеляційної інстанції підтвердив обґрунтованість доказів, спростовуючи незаконність висновків акту податкової перевірки і прийнятого на підставі цих висновків податкового повідомлення-рішення. 

У сукупності суди першої та апеляційної інстанцій, приймаючи постанови про задоволення позовних вимог, дали належну оцінку первинним бухгалтерським документам, за якими була призначена і проведена судово-економічна експертиза, а також іншим доказам, зібраним і долученим до матеріалів справи адвокатами АО "Смирнов, Тарасевич та партнери", в т. ч. отриманих від контрагентів-нерезидентів, якими обґрунтовувалось спростування кожного пункту незаконних висновків державної податкової інспекції в акті перевірки.

Автор: Охрименко Микола Ігорович
Теги: судді закон податки податкове повідомлення-рішення Адвокатське об'єднання