Адвокати Адвокатського об'єднання домоглися припинення кримінального провадження, розпочатого у березні 2013 року за фактом ухилення від сплати податків на загальну суму 15 млн. 551 тис. грн.

28 листопада 2014 старший слідчий СВ фінансових розслідувань Західно-Донбаської об'єднаної державної податкової інспекції своєю постановою припинив кримінальне провадження, розпочате у 2013 році за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах посадовими особами підприємства харчової промисловості.

Спочатку кримінальне провадження було розпочато 5 березня 2013 р. на підставі матеріалів документальної планової виїзної перевірки, яка нібито виявила порушення вимог валютного та іншого законодавств, в результаті чого загальна сума збитків держави склала 988 924, 43 грн. 

Далі, в слідчий відділ фінансових розслідувань надійшли матеріали позапланової виїзної перевірки від 07 березня 2013 р., у результаті проведення якої нібито були встановлені факти порушення Закону України "Про податок на додану вартість" та Закону України "Про оподаткування прибутку підприємства", в результаті яких загальна сума завданих державі збитків склала 14562422 грн. В результаті, 17 березня 2013 р. було розпочато ще одне кримінальне провадження за фактом ухилення від сплати податків посадовими особами підприємства. Потім два вищевказаних кримінальних провадження були об'єднані. 

В ході проведення розслідування слідством були здійснені численні слідчі дії, робилися спроби ініціювання рішень слідчих суддів про проведення обшуків за місцем проживання посадових осіб і в офісних приміщеннях підприємства. 

Одночасно із здійсненням захисту у кримінальному провадженні, в судовому порядку проводилося оскарження податкових повідомлень-рішень, складених на підставі двох вищевказаних перевірок підприємства. В даний час позови підприємства до податкової інспекції знаходяться на розгляді в Апеляційному адміністративному суді Дніпропетровської області, де буде прийнято рішення про законність рішення окружного адміністративного суду за вказаними зверненнями підприємства. 

В результаті, з урахуванням всіх здобутих доказів і процесуальних дій адвокатів об'єднання, спрямованих на захист законних інтересів Клієнтів, 28 листопада 2014 р. слідчий виніс постанову про припинення кримінального провадження через відсутність в діях посадових осіб підприємства складу злочину. Одночасно із зусиллями Адвокатського об'єднання "Смирнов, Тарасевич та партнери", підтримку в захисті посадових осіб від правового свавілля здійснював профспілковий комітет, який об'єднує більше 300 працівників підприємства.

Автор: Смирнов Євген Віталійович
Теги: закон податки тимчасовий доступ до речей та документів кримінальне провадження