Старший партнер Адвокатського об'єднання "Смирнов, Тарасевич та партнери" Сергій Тарасевич виступив на прес-конференції на тему: "На сайті Верховної Ради з'явився проект змін до Конституції"

3 липня 2014 р. старший партнер Адвокатського об'єднання "Смирнов, Тарасевич та партнери", член Дніпропетровського відділення Асоціації правників України, адвокат Сергій Тарасевич виступив експертом на прес-конференції на тему: "На сайті Верховної Ради з'явився проект змін до Конституції", яка проводилася в інформаційному агентстві "Мост-Днепр".

25 червня 2014 р. на офіційному сайті Верховної Ради України в мережі Інтернет з'явився проект змін до Конституції України, що викликало широку дискусію серед фахівців у галузі права. 

На прес-конференції Сергій Тарасевич дав коротку характеристику вищезгаданого проекту, під час якої звернув увагу на те, що в проекті пропонується виключити норми, які стосуються припинення повноважень народних депутатів України, у зв'язку з невходженням народного депутата, обраного від політичної партії, до складу депутатської фракції. Крім цього, даним проектом пропонується внести зміни в термінологію: так пропонується змінити термін "коаліція депутатських фракцій" на "парламентська коаліція", також вперше введено поняття "парламентська опозиція", а поняття "фракції" взагалі виключається. До всього, термін "Регламент Верховної Ради" пропонується замінити на "Закон України" Про Регламент Верховної Ради ", в результаті чого Регламент Верховної Ради набуде статусу Закону. 

Сергій Тарасевич не залишив без уваги і прокоментував положення проекту, що стосуються мовної політики: "Відповідно до нової Конституції, в Україні єдиною державною мовою залишається українська мова, регіональні мови знаходять спеціальний статус. Сільські, селищні, міські, районні, обласні ради зможуть у порядку, визначеному законом, надавати, у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці, мовам національних меншин статус спеціального. 

Наприклад, спеціальний статус може отримати російська мова - якщо відповідна територіальна громада цього забажає і прийме відповідне рішення, у той час як  Закон України "Про мови" ще не прийнято .

Автор: Тарасевич Сергій Валерійович
Теги: Тарасевич закон Конституція мовна політика