Вищий господарський суд України підтвердив незаконність визнання банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури відносно одного з підприємств, що входить в полтавську групу компаній "Амарант".

Постановою Вищого господарського суду України від 24.11.2015 р касаційна скарга Глави ліквідаційної комісії підприємства-боржника залишена без задоволення, а постанову Харківського апеляційного господарського суду, яким скасовано постанову суду першої інстанції про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури - без змін.

Компанія-боржник, що входить до полтавської групи компаній "Амарант", володіє кількома елеваторами в Полтавській області і займалася таким основним видом діяльності, як надання професійних послуг із зберігання зерна.

Між Клієнтом Адвокатського об'єднання "Смирнов, Тарасевич та партнери" і ТОВ "Амарант", яке надалі змінило свою назву на ТОВ "Луксор-УТР", було укладено Договір складського зберігання зерна, за яким Клієнт передав на зберігання зерно вартістю кілька десятків мільйонів гривень. У той же час, при спробі повернути належне йому на праві власності зерно, Клієнт зіткнувся з тим, що керівництво ТОВ "Амарант" відмовилося йти на будь-який контакт, а представників Клієнта не допускали на елеватор, і зерно за заявками Клієнта з елеватора не відвантажується.

За допомогою Адвокатського об'єднання вдалося встановити, що зерно Клієнта втрачено. У результаті судового розгляду, вимоги Клієнта про відшкодування збитків на суму вартості переданого на зберігання зерна були задоволені рішенням суду про стягнення відповідної суму з підприємства-боржника.

У подальшому, з метою ухилення від виконання рішення суду та компенсації збитків, підприємство-боржник вирішили ліквідувати, для чого засновники були змінені на офшорні компанії, помінявся керівний склад підприємства-боржника, а також було змінено назву. Відразу ж новими засновниками прийнято рішення припинити діяльність підприємства шляхом самоліквідації, "з прицілом" закінчити ліквідацію в судовому порядку застосувавши спрощену процедуру банкрутства, передбачену ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ліквідаційна комісія підприємства-боржника, явно діючи виключно в інтересах власника, а не кредиторів, у тому числі Клієнта Адвокатського об'єднання, витримавши мінімальні терміни для процедури самоліквідації і не здійснивши всіх необхідних дій, спробувала визнати підприємство-боржник банкрутом і відкрити ліквідаційну процедуру через господарський суд . Дані дії були вчинені не для захисту інтересів кредиторів, а з метою використання спеціальних процедур, які передбачені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" для виведення активів підприємства-боржника на нові структури власника при мінімальних втратах.

У результаті апеляційного, а в подальшому і касаційного оскарження, адвокатському об'єднанню, до якого приєдналися й інші кредитори, вдалося довести, що Ліквідаційна комісія підприємства-боржника не здійснила всіх необхідних заходів для пошуку активів. У зв'язку з цим, рішення суду першої інстанції про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури є незаконним, а тому обґрунтовано скасоване судом апеляційної інстанції, про що зазначено у постанові Вищого господарського суду України. Інтереси клієнта на засіданні Вищого господарського суду України представляв старший партнер Адвокатського об'єднання " Смирнов, Тарасевич та партнери" Микола Охріменко.

На додаток слід зазначити, що паралельно з судовими розглядами, адвокатами Адвокатського об'єднання було підготовлено та подано в інтересах Клієнта заяву про скоєння злочину посадовими особами підприємства-боржника. У подальшому, заяви про злочин були подані й іншими кредиторами, які постраждали від злочинних дій керівництва підприємства-боржника, у тому числі державними компаніями та банківськими установами. На даний момент кримінальне провадження за заявою Адвокатського об'єднання об'єднані з кримінальними провадженнями інших кредиторів, в яких заявлені цивільні позови на сотні мільйонів гривень, а з урахуванням збитків банківських установ сума далеко переступила за мільярд гривень. Слідчі дії здійснюються за участю адвокатів Адвокатського об'єднання в якості представників Клієнта, як потерпілого, з метою підвищення ефективності досудового розслідування та компенсації збитків потерпілим.

Автор: Охрименко Микола Ігорович
Теги: суд адвокати банкрутство Охрименко