Вищий адміністративний суд України підтвердив незаконність рішення Антимонопольного комітету України про накладення на підприємство-монополіста штрафу в розмірі 3 млн. грн.

Вищий адміністративний суд України своєю ухвалою залишив в силі судові рішення першої та апеляційної інстанцій, а касаційну скаргу Антимонопольного комітету України - без задоволення, тим самим поставив крапку в суперечці про визнання незаконним та скасування Рішення тимчасової адміністративної колегії Антимонопольного комітету України від 21. 03. 2013 р.

Антимонопольним комітетом України була проведена перевірка на предмет порушення законодавства про захист економічної конкуренції, за результатами якої до Публічного акціонерного товариства, що є підприємством-монополістом на ринку надання автостанційних послуг по Дніпропетровській області, було застосовано штраф у загальному розмірі 3 млн. грн.

 Правова позиція викладена в позові підприємства була розроблена і сформована партнерами АО "Смирнов, Тарасевич та партнери" Миколою Охрименком та Євгеном Смирновим.

 Розглядаючи дану справу, суди всіх трьох інстанцій погодилися з доводами позивача стосовно незаконності рішення Антимонопольного комітету України щодо визнання його винним у порушенні законодавства про захист економічної конкуренції та накладення на нього штрафу.

 На підставі наданих позивачем доказів і доводів, судами було встановлено, що висновки Антимонопольного комітету України не містять в собі визначення способу вчинення порушення, нічим не обґрунтовуються і засновані на припущеннях.

 Слід також зазначити, що в разі виконання незаконного рішення Антимонопольного комітету України, яке крім сплати штрафу, також передбачало здійснення дій по усуненню нібито порушень законодавства про захист економічної конкуренції, - призвело б до підвищення автостанційного збору та як наслідок - збільшення плати з перевезення пасажирів.

Автор: Охрименко Микола Ігорович
Теги: Смирнов Охрименко суд Антимонопольний комітет