Господарський суд Дніпропетровської області визнав недійсним договір оренди землі, згідно з яким підприємство зобов'язане було платити фактично подвійну оренду.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 18.03.2014 р., яке вступило в законну силу, був визнаний недійсним договір оренди землі, укладений між Клієнтом Адвокатського об'єднання "Смирнов, Тарасевич та партнери" і одним із сільських рад області.

Клієнт звернувся в Адвокатське об'єднання з питанням про законність дій сільської ради щодо ініціювання збільшення орендної плати за землю. За результатами проведеного аналізу документів, наданих Клієнтом, було встановлено, що у зв'язку з допущеними порушеннями при нормативній грошовій оцінці земельної ділянки, взятої в оренду, в самому договорі оренди більш ніж у два рази завищена сума орендної плати за землю.

 На підставі виявленого порушення, з метою захисту прав і законних інтересів Клієнта, адвокатами АО "Смирнов, Тарасевич та партнери" був підготовлений і поданий відповідний позов до суду з вимогами визнати такий договір оренди землі недійсним.

 Розглянувши позов, господарський суд Дніпропетровської області у своєму рішенні повністю погодився з доводами, зазначеними в обґрунтуваннях позовних вимог та визнав недійсним договір оренди землі на підставі того, що в договорі відсутнє така істотна умова договору оренди землі, як розмір орендної плати, який у свою чергу повинен бути розрахований у порядку та за методикою, встановленою відповідним законодавством.

 На даному етапі вирішується питання про відшкодування Клієнту збитків у зв'язку з допущеною помилкою і значною переплатою за орендну плату, яка становить близько 1 млн. гривень.

 Інтереси Клієнта в справі представляв партнер АО "Смирнов, Тарасевич та партнери" Микола Охрименко.

Автор: Охрименко Микола Ігорович
Теги: Охрименко суд господарське право