Старший партнер Адвокатського об'єднання "Смирнов, Тарасевич та партнери" Микола Охрименко виступив на прес-конференції: "Верховна Рада прийняла Закон про амністію у 2014 році. Які категорії ув'язнених вийдуть на свободу?".

15 квітня 2014 р. старший партнер Адвокатського об'єднання "Смирнов, Тарасевич і партнери", член Дніпропетровського відділення Асоціації правників України, адвокат Микола Охрименко виступив експертом на прес-конференції "Верховна Рада прийняла Закон про амністію у 2014 році. Які категорії ув'язнених вийдуть на свободу?", що проводилася в Медіацентрі "ДНІПРО ПОСТ".

8 квітня 2014 р. Верховною Радою України був прийнятий Закон України "Про амністію у 2014 році", який має ще підписати Президент. Прийняття цього Закону викликало широку дискусію серед фахівців у галузі права. 

Микола Охрименко прокоментував цей закон наступним чином: "Законом оголошується амністія і її дія поширюється, в першу чергу, на категорії осіб, які вчинили умисні злочини, які не відносяться до тяжких і особливо тяжких, або найбільш незахищені та вразливі у соціальному плані, а саме: на неповнолітніх, а також жінок і чоловіків, які мають дітей віком до 18 років, дітей-інвалідів та/або повнолітніх сина, дочку визнаних інвалідами, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання тощо. Також амністія поширюється на засуджених, які вчинили злочини в 2010-2014 роках в сфері господарської діяльності, крадіжки, або злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотичних засобів (без мети збуту), або зброї. Вихід такої великої кількості осіб на свободу явно значно зменшить витрати на їх утримання, як заявляють у пенітенціарній службі, але виникає питання, як далі держава виконуватиме свої обов'язки щодо соціальної реабілітації даних осіб, і чи передбачені на це в такому обсязі бюджетні кошти, враховуючи  нинішні реалії? Або як це у нас зазвичай буває, більша частина амністованих осіб повертається у місця позбавлення волі? ". 

Крім цього, Микола Охрименко, відповідаючи на запитання журналістів, зазначив, що амністія в 2014 році буде однією з наймасштабніших за весь період незалежності України. За попередніми статистичними даними на свободу повинно вийти від 60 до 70 тис. ув'язнених. Така велика цифра, як зазначають розробники проекту Закону, пов'язана з тим, що попередні три роки в Україні не приймалося законів про широку амністію, а приймалися укази Президента України про помилування, в результаті чого звільнялося близько 3-5 тисяч осіб. Також, кримінальне переслідування використовувалося для усунення конкурентів у бізнесі, тому, з метою подолання негативних наслідків правління попереднього режиму і був прийнятий закон про безпрецедентно широку амністію за всю історію незалежної України.

Автор: Охрименко Микола Ігорович
Теги: Охрименко закон амністія