За дорученням клієнта АО "Смирнова, Тарасевич та партнери" успішно представило інтереси клієнта в господарських суперечках про стягнення заборгованості з підприємств, які ведуть свою діяльність на території проведення АТО.

У зв'язку з проведенням на Сході України антитерористичної операції на сьогодні актуальне питання можливості віднесення тих або інших обставин до форс-мажорних, а також пов'язані з ним спроби використання подібної ситуації з метою уникнення відповідальності за невиконання зобов'язань перед контрагентами.

Клієнт доручив Адвокатському об'єднанню забезпечити стягнення заборгованостей, які виникли в 2013 році, на загальну суму більше 5,5 мільйонів гривен з чотирьох контрагентів, які зареєстровані або ведуть свою діяльністьв зоні АТО.

Виконуючи вище згадане доручення клієнта, Адвокатським об'єднанням були подані позови до господарського суду Запорізької області, який відповідно до Закону України"Про здійснення правосуддя і кримінального виробництва у зв'язку з проведенням антитерористичної операції" № 1632-18 від 12.08.2014 року розглядає справи осудно господарському суду Донецької області.

В процесі розгляду справ в суді наші опоненти заперечували проти задоволення позовних вимог,посилаючись на положення Закону України "Протимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції", який встановлює тимчасові заходи для підтримки суб'єктів господарювання, які проводять свою господарську діяльність на території проведення антитерористичної операції.

Проте, слід зазначити, що до вступу в силу Закону України"Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" від 02.09.2014 року, яким були внесені зміни до Закону України "Про торгово-промислові палати в Україні", поняття обставин непереборної сили або форс-мажору не були визначені законодавством України.

Так, статтею 10 вказаного Закону визначено, що впродовж терміну його дії єдиним належним і достатнім документом,що підтверджує настання обставин непереборної сили(форс-мажору), що мали місце на території проведенняАТО, як підстави для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежне виконання) зобов'язань,являється сертифікат Торгово-промислової палатиУкраїни.

Слід звернути увагу, що наявність сертифікату ТВП про форс-мажорні обставини автоматично не звільняє суб'єктів господарювання від зобов'язань у рамках укладених договорів, а лише підтверджує виникнення відповідних форс-мажорних обставин, якщо вони дійсно мають місце в конкретній ситуації.

Згідно положень Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" особа може бути звільнена частково лише від відповідальності за несвоєчасне виконання зобов'язань, а не від обов'язку виконання зобов'язань.

Крім того, Сертифікат ТВП повинен містити аналіз конкретного договору, термінів виконання зобов'язань, а також висновок про наявність причинно-наслідковогозв'язку між виниклими обставинами і неможливістю виконання зобов'язань. Належних доказів такого зв'язку наші опоненти надати не змогли.

В процесі розгляду справ деякі підприємства надавали до суду Виведення і Сертифікати ТВП, але судом такі документи не були визнані належними і допустимими доказами, оскільки були отримані до внесення змін доЗакону України "Про торгово-промислові палати вУкраїні", згідно яких ТВП України була уповноважена завіряти обставини форс-мажору, і не містить аналіз конкретний договір.

В результаті господарський суд Запорізької області залишив без уваги заперечення відповідачів і задовольнив позовні вимоги нашого клієнта в повному об'ємі. Усі вищезгадані рішення суду про стягнення заборгованості набрали чинності.

Інтереси Клієнта в цьому судовому процесі представляла Катерина Макаревич.

Автор: Тарасевич Сергей Валериевич
Теги: Партнери господарське право зона АТО суд